söndag 26 september 2010

Elsan Lauren Neitan wuokokes Wiesom ja salog Jabmen

I en bunt med gamla släktbrev gjorde jag nyss ett intressant fynd. Där låg ett litet häfte med en kristen berättelse på lulesamiska, från 1811. Den heter "Elsan Lauren Neitan wuokokes wiesom ja salog jabmen" och är skriven av en präst som hette Theophilus Gran, som var verksam i bland annat Jokkmokk, där den här historien utspelar sig. Jag googlade och hittade bra info, en avhandling om själva berättelsen här (pdf, sidan 27). Dock står det ingenting om att den ska vara översatt till samiska. Originalet är på svenska, och heter "LAPPFLICKAN ELSA LARSDOTTERS UPPBYGGELIGA DÖDSSÄNG OCH SALIGA DÖD".

Försidan. Historien handlar om stackars Elsa kommer till skolan i Jokkmokk och blir väldigt sjuk i lungsot. Hon samtalar med prästen under sin sista tid, om sin längtan efter att ta nattvarden och att dö. Ingen mysläsning direkt!

Första sidan. Det börjar typ ungefär: i början av året 1764, kom till Jokkmokks skola en sameflicka som var tretton år, och hon hette Elsa Larsdotter, från Sjokksjokk.

Sista sidan. Elsa dör till psalmsång. Först har hon dock bekänt sina synder (hon somnade när hon vallade renar så att två försvann).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar