måndag 17 januari 2011

Tunnbröd och älgar

I helgen har jag haft finfrämmande av Marina! Vi har bakat tunnbröd, åkt lååång äventyrlig skidtur, kokat smör-te och Zumbat, he he. Riktigt mysiga dagar!

 På lördag hade vi det stora tunnbrödsbaket i bagarstugan här i byn. Traditionen att baka tunnbröd finns inte här i fjälltrakterna utan det är min mormor som flyttade hit från Piteå som hade den traditionen med sig.

Det är bra att vara flera som hjälper till i utbakningen, så att det går som på löpande band. En delar degen och gör de första brödämnena, en kavlar ut dem tunt och runt, en naggar, och en gräddar!

 Vi har en riktigt stor och fin tunnbrödsugn. Degen lagas kvällen före baket av rågsikt och kokhett vatten som får stå och svälla över natten. Just före man börjar baka rör man i lite jäst. 

 Bagerskornas lunch blev ju givetvis en bruta! Tunnbröd brytet i små bitar med sylt och mjölk.

Mamma är grädderskan i byn. Olika sorters tunnbröd ska vikas på olika sätt när de är färdiga. 

 Just nu har vi en hel liten älgfamilj som bor i byn, en ko med två kalvar. De är inte överdrivet skygga precis!

Rönnbärsbusken är nam nam! 

Tjurkalven spanar in mig.

Marina ser älgen trava förbi...

5 kommentarer:

  1. Weeeee, superhärlig h(älg)!!

    SvaraRadera
  2. Härligt med älgar i trädgården, här blir de tyvärr mer och mer sällsynta. När jag var liten kunde det hända att det kom älgar och åt av äpplena som satt kvar under vintern men numer ser man dem knappt i skogarna längre.
    Rådjur och harar har vi däremot gott om som "vintermatgäster", och även räven kan göra en sväng förbi ibland, (särskilt smygandes runt mitt hönshus:). Här i Rättvik bakar vi också tunnbröd i vedugn, det kallas "tuttul" som förutom vetemjöl och rågsikt innehåller kokt potatis,sirap, salt och anis och fänkål.
    Det ni kallar "bruta" kallas här för "söll" (på Rättviksmål, dvs "sull" översatt till svenska)
    Blir väl så att säga lite "sulligt" efter ett tag när tunnbrödet legat i blöt :)
    Ha det bra!
    BrittaA
    Just det! skulle ju fråga om solen har börjat visa sig hos er nu, och hur länge är den uppe ? :)

    SvaraRadera
  3. Åååh, bruuutaaaa!

    SvaraRadera
  4. Tja!! Tunnbread brukar jak göra sometimes i min vanliga ugn i lägenhet. Det blir faktisk mykket godsch aså ba. Jak brukar have messmör i degen. Det jak have learn from my mother. Mina kompy likes to eat my tunnbread, dom tykker att det are more nice en det bread dom buy på stan. Tykker glad när jak får så fina komentarer om my bread. Kram Nurten

    SvaraRadera