torsdag 2 december 2010

Ljus och värme

December började med ett stort väderomslag igår kväll, från många minus till nollgradigt och hård vind. Det blåste så det dånade under natten, all snö blåste av träden så att det var virvlande vitt ute. Vid fyra på natten blev det strömavbrott och felet var inte lagat förrens halv åtta nu ikväll! Så vi har haft en lugn dag i gammeldags stämning med massor av stearinljus och bokläsning efter att mörkret lagt sig.

Mormor satt och skrev julkort i sitt kök med en hel bricka av olika ljus framför sig. Hon berättade om när strömmen för första gången slogs igång här i byn, det var den tredje december 1955, dagen då hon och morfar gifte sig! Kan knappt föreställa mig vilken speciell dag det måste ha varit!

Tulikivin har fått brinna sedan solnedgången idag (efter klockan 12...) för att lysa upp i köket och laga mat. Bakugnen är helt fantastisk att ha, jag lagade kyckling till middag i den och den blev helt perfekt stekt, lika snabbt som i el-ugnen men mycket saftigare! Nu har vi 28 grader i köket, trots att vi haft fönstrena på vid gavel, ha ha ha!

Vi roade oss på kvällskvisten med att laga en stooor fin islykta som fick lysa upp framför huset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar