tisdag 6 januari 2009

Björkeld, renkött och nybakt bröd

En snabb rapport mellan brödbaken! Bakar små grova rundstycken med olivolja och lite honung, brukar bli jättegoda. Eldar i vår Tulikivi (finsk täljstenskamin) också så tempen i köket stiger! Men det är skönt när det är under -20c ute.

Igår var vi och köpte en matren i Pajkasviken, ca 2 mil härifrån. Så nu ligger en stor renkropp här på köksbordet och tinar och väntar på att få ryggen ledad. Längtar efter renkok och märgben!

Mamma ska bjuda på palt ikväll. Hon ringde tidigare och bjöd oss och berättde att hon släktforskat fram att vi är släkt med arjeplogssamer på morfars sida, nåt som vi inte vetat tidigare. Släktforskning är ju så himla intressant!

Oops måste springa till ugnen.

2 kommentarer:

  1. shit va spännande! har du nåt efternamn på dem? ;)/ylva

    SvaraRadera
  2. De hette bara -son och -dotter-efternamn, så det var inga större ledtrådar! Det står bara att morfars farfar var tingstolk och morfars farmor kom från en fiskesamisk släkt.

    SvaraRadera